Poverenica na debati o Miri Trailović kao inspiraciji ženama u Srbiji

Nije dovoljno raditi samo na ekonomskom jačanju žena, potrebno je i duhovno osnaživanje rekla je poverenica za zaštitu  ravnopravnosti Brankica Janković na debati “Uloga žene u srpskom društvu,inspirisane životom Mire Trailović”, koju je organizovala ambasada SAD povodom osmog marta.

Samo finansijska nezavisnost žene ne znači mnogo ako ona i dalje u kući robuje stereotipima o rodnim ulogama.  Kroz umetnost i pozorišni izraz moguće je govoriti o ozbiljnim društvenim pitanjima  sa kojima se neko društvo suočava i na taj način moguće je pokrenuti širu debatu za preko potrebne promene. “Ako samo jedna žena, gledajući neku od društveno angažovanih predstava, shvati da nije usamljena u tome što joj se dešava, da nije kriva za nepravdu koju trpi i iz toga zaključi da je društvo svesno problema i da izlaz postoji, to je već iskorak ka postizanju rešenja”, rekla je poverenica.

Kada bismo imali više žena poput Mira Trailović promene svesti bi išle mnogo brže, ali čvrsto verujem da kao što je ona svojevremno dovodila svet u Beograd i pomerala granice, i danas među nama ima mnogo onih koje su  spremne da to čine, istakla je poverenica Janković.

Debatu u Bitef teatru  otvorio  je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot a govorili su i glumica Svetlana Bojković, Sonja Popović Pantić iz Udruženja poslovnih žena Srbije I Marija Savić iz udruženja ATINA.

Print Friendly, PDF & Email
back to top