Повереница на дебати о Мири Траиловић као инспирацији женама у Србији

Није довољно радити само на економском јачању жена, потребно је и духовно оснаживање рекла је повереница за заштиту  равноправности Бранкица Јанковић на дебати “Улога жене у српском друштву,инспирисане животом Мире Траиловић”, коју је организовала амбасада САД поводом осмог марта.

Само финансијска независност жене не значи много ако она и даље у кући робује стереотипима о родним улогама.  Кроз уметност и позоришни израз могуће је говорити о озбиљним друштвеним питањима  са којима се неко друштво суочава и на тај начин могуће је покренути ширу дебату за преко потребне промене. “Ако само једна жена, гледајући неку од друштвено ангажованих представа, схвати да није усамљена у томе што јој се дешава, да није крива за неправду коју трпи и из тога закључи да је друштво свесно проблема и да излаз постоји, то је већ искорак ка постизању решења”, рекла је повереница.

Када бисмо имали више жена попут Мира Траиловић промене свести би ишле много брже, али чврсто верујем да као што је она својевремно доводила свет у Београд и померала границе, и данас међу нама има много оних које су  спремне да то чине, истакла је повереница Јанковић.

Дебату у Битеф театру  отворио  је амбасадор САД у Србији Кајл Скот а говорили су и глумица Светлана Бојковић, Соња Поповић Пантић из Удружења пословних жена Србије И Марија Савић из удружења АТИНА.

Print Friendly, PDF & Email
back to top