Poverenica na AFA samitu liderstva „Zajedno za bolje sutra“

U vremenu kada digitalne tehnologije preuzimaju primat u svim oblastima, moramo obezbediti adekvatnu zaštitu ljudskih prava, jer je jedno društvo sigurno koliko i njegovi najranjiviji članovi, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na otvaranju AFA samita liderstva „Zajedno za bolje sutra – moć saradnje lidera u nepredvidljivom svetu“.

Poverenica je navela da postoje dobri primeri kako digitalne tehnologije omogućavaju da važne teme dođu u fokus velikog broja ljudi, ali da njihova druga strana može biti izuzetno štetna, naročito za mlade i žene koji neretko postaju žrtve zloupotrebe njihovih fotografija na internetu. Digitalno nasilje je stvarno i tako se treba odnositi prema njemu, iako se događa u virtuelnom prostoru, rekla je poverenica i napomenula da se prema anketama sprovedenim u Srbiji 78% ispitanika ne oseća sigurno na internetu, iako ga svakodnevno koristi, dok je 74% ispitanica izjavilo da nije videlo ni jednu kampanju protiv rodno zasnovanog digitalnog nasilja. Ona je istakla da je iz tog razloga Poverenik za zaštitu ravnopravnosti udružio snage sa UNFPA u Srbiji i podržao globalnu kampanju Bodirajt sa ciljem da se suzbije onlajn nasilje i zakonski efikasnije reguliše zaštita privatnih fotografija i snimaka od zloupotrebe na digitalnim platformama.

Na otvaranju konferencije govorile su i Dijana Gligorijević, predsednica AFA korporativnog odbora, kao i  Milana Rikanović iz UN Women Srbija. Među učesnicima bili su rukovodioci nekih od najvećih kompanija iz oblasti bankarstva, telekomunikacija, energetike i informacionih tehnologija, koji su kroz panel diskusije razmenili iskustva i ideje za društveno odgovorno poslovanje.

Print Friendly, PDF & Email
back to top