Повереница на АФА самиту лидерства „Заједно за боље сутра“

У времену када дигиталне технологије преузимају примат у свим областима, морамо обезбедити адекватну заштиту људских права, јер је једно друштво сигурно колико и његови најрањивији чланови, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на отварању АФА самита лидерства „Заједно за боље сутра – моћ сарадње лидера у непредвидљивом свету“.

Повереница је навела да постоје добри примери како дигиталне технологије омогућавају да важне теме дођу у фокус великог броја људи, али да њихова друга страна може бити изузетно штетна, нарочито за младе и жене који неретко постају жртве злоупотребе њихових фотографија на интернету. Дигитално насиље је стварно и тако се треба односити према њему, иако се догађа у виртуелном простору, рекла је повереница и напоменула да се према анкетама спроведеним у Србији 78% испитаника не осећа сигурно на интернету, иако га свакодневно користи, док је 74% испитаница изјавило да није видело ни једну кампању против родно заснованог дигиталног насиља. Она је истакла да је из тог разлога Повереник за заштиту равноправности удружио снаге са UNFPA у Србији и подржао глобалну кампању Бодирајт са циљем да се сузбије онлајн насиље и законски ефикасније регулише заштита приватних фотографија и снимака од злоупотребе на дигиталним платформама.

На отварању конференције говориле су и Дијана Глигоријевић, председница АФА корпоративног одбора, као и  Милана Рикановић из UN Women Србија. Међу учесницима били су руководиоци неких од највећих компанија из области банкарства, телекомуникација, енергетике и информационих технологија, који су кроз панел дискусије разменили искуства и идеје за друштвено одговорно пословање.

Print Friendly, PDF & Email
back to top