Poverenica Janković u Pragu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je u Pragu na dve međunarodne konferencije posvećene očuvanju sećanja na Holokaust i borbi protiv antisemitizma.

Međunarodna konferencija posvećena Terezinskoj deklaraciji iz 2009. godine, koja se održava 3. i 4. novembra, jedan je od glavnih događaja koje Vlada Češke organizuje tokom perioda predsedavanja Savetom EU. Terezinska deklaracija, koju je potpisalo je 46 zemalja u junu 2009. godine, nastala je sa ciljem da se isprave ekonomske nepravde koje su pratile Holokaust nad Jevrejima i drugim žrtvama nacističkog progona u Evropi, kao i da se za buduće generacije očuva sećanje na Holokaust. Srbija je zvanično podržala ovu deklaraciju, iako nije među zemljama potpisnicama. Na konferenciji učestvuju brojni visoki državnici i predstavnici međunarodnih organizacija, među kojima su i Entoni Blinken, državni sekretar SAD, Vera Jurova, podpredsednica Evropske Komisije, kao i delegacija Republike Srbije, a njena glavna tema tiče se aktivnosti koje države potpisnice preduzimaju kako bi se sproveli ciljevi predviđeni Terezinskom deklaracijom.

Dan ranije, 2. novembra, u organizaciji Svetskog jevrejskog kongresa održana je međunarodna konferencija Specijalnih izaslanika i koordinatora za borbu protiv antisemitizma (SECCA), čiji je poverenica Janković član. Kako kompanija Meta, u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram, planira da se bori protiv rastućeg antisemitizma na mrežama, koji su to oblici u kojima se ispoljava antisemitizam, kao i koja su ovlašćenja državnih institucija po pitanju suzbijanja govora mržnje u javnom prostoru, bile su glavne teme ove ekspertske konferencije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top