Повереница Јанковић у Прагу

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је у Прагу на две међународне конференције посвећене очувању сећања на Холокауст и борби против антисемитизма.

Међународна конференција посвећена Терезинској декларацији из 2009. године, која се одржава 3. и 4. новембра, један је од главних догађаја које Влада Чешке организује током периода председавања Саветом ЕУ. Терезинска декларација, коју је потписало је 46 земаља у јуну 2009. године, настала је са циљем да се исправе економске неправде које су пратиле Холокауст над Јеврејима и другим жртвама нацистичког прогона у Европи, као и да се за будуће генерације очува сећање на Холокауст. Србија је званично подржала ову декларацију, иако није међу земљама потписницама. На конференцији учествују бројни високи државници и представници међународних организација, међу којима су и Ентони Блинкен, државни секретар САД, Вера Јурова, подпредседница Европске Комисије, као и делегација Републике Србије, а њена главна тема тиче се активности које државе потписнице предузимају како би се спровели циљеви предвиђени Терезинском декларацијом.

Дан раније, 2. новембра, у организацији Светског јеврејског конгреса одржана је међународна конференција Специјалних изасланика и координатора за борбу против антисемитизма (SECCA), чији је повереница Јанковић члан. Како компанија Мета, у чијем су власништву Фејсбук и Инстаграм, планира да се бори против растућег антисемитизма на мрежама, који су то облици у којима се испољава антисемитизам, као и која су овлашћења државних институција по питању сузбијања говора мржње у јавном простору, биле су главне теме ове експертске конференције.

Print Friendly, PDF & Email
back to top