Poverenica Janković na Svetskom forumu za demokratiju u Strazburu

Klimatske promene i očuvanje životne sredine glavna su teme ovogodišnjeg Svetskog foruma za demokratiju koji se održava u Strazburu pod nazivom „Može li demokratija da sačuva životnu sredinu“, a o ulozi mladih i najstarijih građana, pre svega o međugeneracijskoj pravdi, solidarnosti i potrebi boljeg razumevanja govorila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Poverenica je istakla da je važno raditi na povećanju participacije mladih u procesu donošenja odluka i na podizanju svesti o važnosti zaštite životne sredine, navodeći da je u tom cilju institucija Poverenika prethodne godine uputila preporuku svim jedinicama lokalne samouprave da preduzmu sve da se procenat mladih na pozicijama odlučivanja poveća. Preporuka već daje rezultate pa je sve više mladih  ljudi u raznim institucijama, koji aktivno učestvuju u donošenju odluka. Međutim, njihov aktivizam mora da ide ruku pod ruku sa uvažavanjem značaja međugeneracijske solidarnosti i položaja starijih. Posledice klimatskih promena starije pogađaju u većoj meri, pokazale su i studija Saveta za ljudska prava UN, kao i podaci razvijenijih zemalja. Poverenica je istakla da sve to ukazuje da rešenje treba tražiti u međugeneracijskoj solidarnosti i zajedničkom delovanju.

Nema nikakve sumnje da bi i u oblasti zaštite životne sredine, starije osobe mogle dati veliki doprinos svojim znanjem i iskustvom, zaključila je poverenica, novodeći da su klimatske promene i očuvanje životne sredine teme od vitalnog značaja za opstanak čitavog društva. Uloga starijih, kada je i ova tema u pitanju, obrađena je u Posebnom izveštaju o diskriminaciji starijih koji je ove godine Poverenik za zaštitu ravnopravnosti predstavio u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top