Poverenica Janković na konferenciji „Žene u održivoj energetici“

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na konferenciji „Žene u održivoj energetici – liderstvo za promenu“ gde je govorila na panelu o politikama i inicijativama za jačanje uloge žena u zelenoj ekonomiji.

Na konferenciji je predstavlјena WISE SEE ekspertska mreža, koju čine više od 150 žena profesionalno angažovanih u održivoj energetici, klimatskim promenama i zaštiti životne sredine u Srbiji, kao i rezultati istraživanja o ovim temama u kome je učestvovalo preko hilјadu žena različitih profesija iz cele Srbije.

Poverenica Janković je podsetila na stavove usvojene na konferenciji UN o životnoj sredini i razvoju u Rio de Žaneiru 1992. godine da žene plaćaju veliku cenu zbog narušavanja životne sredine ali i da imaju ogroman potencijal u rešavanju ovih problema. Ona je ukazala na položaj žena u ruralnim područjima Srbije koje, iako poseduju mnogobrojna različita znanja i iskustva u polјoprivrednoj proizvodnji, najčešće nisu adekvatno plaćene za svoj rad u polјoprivredi, niti su vlasnice zemlјe ili domaćinstva. Upravo to poznavanje prirodnih resursa i proizvodnje hrane, koje se vekovima prenosi kroz generacije, predstavlјa veliku šansu za društveni i ekonomski razvoj koju moramo iskoristiti na najbolјi način, naglasila je poverenica.

Žene i muškarci imaju različitu percepciju problema i treba da budu ravnopravno uklјučeni u donošenje relevantnih odluka kako bi se što bolјe doprinelo održivom razvoju i energetskoj efikasnosti, istakla je poverenica i ukazala da je neophodno dati veći podsticaj ženama za uklјučivanje u „zelenu ekonomiju“ kroz različite vidove podrške i pomoći ali i znatno veće angažovanje žena u mesnim zajednicama gde se neposredno odlučuje o pitanjima koja se tiču svakodnevnog života.

Na otvaranju konferencije su govorili ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, zamenica direktora Švajcarske kancelarije za saradnju Priska Depnering, Branko Milićević iz Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu i menadžerka projekta WISE SEE Branislava Jovičić.

U panel diskusiji su učestvovale i državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović, pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine Bilјana Filipović, savetnica za zaštitu životne sredine pri Misiji OEBS u Srbiji Olivera Zurovac Kuzman i direktorka regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Evropske investicione banke Dubravka Negre.

Konferencija je održana u okviru projekta WISE SEE u organizaciji Centra za promociju održivog razvoja (CPOR) u partnerstvu sa Švajcarskom kancelarijom za saradnju.

Print Friendly, PDF & Email
back to top