Повереница Јанковић на конференцији „Жене у одрживој енергетици“

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на конференцији „Жене у одрживој енергетици – лидерство за промену“ где је говорила на панелу о политикама и иницијативама за јачање улоге жена у зеленој економији.

На конференцији је представљена WISE SEE експертска мрежа, коју чине више од 150 жена професионално ангажованих у одрживој енергетици, климатским променама и заштити животне средине у Србији, као и резултати истраживања о овим темама у коме је учествовало преко хиљаду жена различитих професија из целе Србије.

Повереница Јанковић је подсетила на ставове усвојене на конференцији УН о животној средини и развоју у Рио де Жанеиру 1992. године да жене плаћају велику цену због нарушавања животне средине али и да имају огроман потенцијал у решавању ових проблема. Она је указала на положај жена у руралним подручјима Србије које, иако поседују многобројна различита знања и искуства у пољопривредној производњи, најчешће нису адекватно плаћене за свој рад у пољопривреди, нити су власнице земље или домаћинства. Управо то познавање природних ресурса и производње хране, које се вековима преноси кроз генерације, представља велику шансу за друштвени и економски развој коју морамо искористити на најбољи начин, нагласила је повереница.

Жене и мушкарци имају различиту перцепцију проблема и треба да буду равноправно укључени у доношење релевантних одлука како би се што боље допринело одрживом развоју и енергетској ефикасности, истакла је повереница и указала да је неопходно дати већи подстицај женама за укључивање у „зелену економију“ кроз различите видове подршке и помоћи али и знатно веће ангажовање жена у месним заједницама где се непосредно одлучује о питањима која се тичу свакодневног живота.

На отварању конференције су говорили министар рударства и енергетике Александар Антић, заменица директора Швајцарске канцеларије за сарадњу Приска Депнеринг, Бранко Милићевић из Економске комисије Уједињених нација за Европу и менаџерка пројекта WISE SEE Бранислава Јовичић.

У панел дискусији су учествовале и државна секретарка у Министарству рударства и енергетике Мирјана Филиповић, помоћница министра за заштиту животне средине Биљана Филиповић, саветница за заштиту животне средине при Мисији ОЕБС у Србији Оливера Зуровац Кузман и директорка регионалне канцеларије за Западни Балкан Европске инвестиционе банке Дубравка Негре.

Конференција је одржана у оквиру пројекта WISE SEE у организацији Центра за промоцију одрживог развоја (ЦПОР) у партнерству са Швајцарском канцеларијом за сарадњу.

Print Friendly, PDF & Email
back to top