Полуфинална такмичења у симулацији суђења из области заштите од дискриминације

У току је полуфинални део другог по реду националног такмичења студената правних факултета у Србији у симулацији суђења (Moot Court) из области заштите од дискриминације, коју организује Повереник за заштиту равноправности у сарадњи са Правосудном академијом и Фондацијом за отворено друштво.

На овогодишње такмичење пријавило се 17 тимова студенткиња и студената на основним, мастер и докторским студијама са свих акредитованих правних факултета у Републици Србији. Осам најбољих тимова окупило се у Управном суду у Београду, где ће данас и сутра бити одржане финалне сесије у симулацији суђења које за тему има дискриминацију на основу сексуалне оријентације.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић студентима је поручила да имају фантастичну прилику да у правим судницама једне од највиших правосудних иснтитуција у Србији искусе све кораке у судском поступку и нађу најбоље начине како да реше сложене случајеве дискриминације. Тиме ће бити и део врло значајног процеса градње правне  праксе у борби против диксириминације и заштити равноправности и људских права.

Пре почетка данашњег такмичења студнете су поздравили и директор Правосудне академије Ненад Вујић, председница Управног суда Јелена Ивановић, Михајло Чолак из Фондације за отворено друштво и Лоренс Ветер, директор УСАИД-овог пројекта за рееформу правосуђа и одговорну власт.

Свечано проглашење победника и уручење награда биће одржано у петак 12. децембра 2014. године од 16.30 у кафе галерији „Службени гласник“, Кнеза Милоша 16.

Симулација суђења (Moot Court) је хипотетичко решавање правних случајева у којем студенти кроз симулацију свих корака у судском процесу стичу практично знање и искуство и могућност за креативан и изазован рад. Судије на симулацији суђења биће релевантни адвокати, судије и правни стручњаци, међу којима су: Вида Петровић Шкеро, Весна Петровић, Горан Милетић, Душан Игњатовић, Ненад Вујић, Милан Антонијевић и други.

Print Friendly, PDF & Email
back to top