Mitropolit Amfilohije Radović nije postupio po preporuci Poverenice za zaštitu ravnopravnosti

“Smrad koji je otrovao i zagadio prestoni grad Beograd, strašniji je od uranijuma, najveći smrad sodomski koji je ova savremena civilizacija uzdigla na pijedestal božanstva”. Tim rečima, pored ostalog, mitropolit Amfilohije Radović, opisao je Povorku ponosa u Beogradu, dan nakon održavanja, obraćajući se okupljenima u crnogorskom selu Klinci kod Luštice. Na ovaj govor, koji su preneli mnogi mediji u Srbiji, poverenici za zaštitu ravnopravnosti Neveni Petrušić podneto je nekoliko pritužbi. Posle sprovedenog postupka, utvrđen je govor mržnje mitropolita, kome su upućene preporuke:

da u roku od 15 dana primi delegaciju aktivista i aktivistkinja koji/e se bore za prava osoba drugačije seksualne orijetacije i na taj način neposredno sazna sa kakvim se sve problemima suočavaju u svakodnevnom životu;

da uputi javno izvinjenje učesnicima i učesnicama Povorke ponosa koje će, o svom trošku, u roku od 15 dana, objaviti u dnevnom listu koji izlazi na teritoriji cele Srbije;

da se ubuduće suzdržava od izjava, širenja ideja i stavova kojima podstiče diskriminaciju, mržnju ili nasilje, zbog nečijeg ličnog svojstva.

Mitropolit je svoj govor održao 11. oktobra 2010. I nije postupio u skladu sa preporukama donetim 28. februara 2011. Zbog toga poverenica za zaštitu ravnopravnosti o tome izveštava javnost, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top