Митрополит Амфилохије Радовић није поступио по препоруци Поверенице за заштиту равноправности

“Смрад који је отровао и загадио престони град Београд, страшнији је од уранијума, највећи смрад содомски који је ова савремена цивилизација уздигла на пиједестал божанства“. Тим речима, поред осталог, митрополит Амфилохије Радовић, описао је Поворку поноса у Београду, дан након одржавања, обраћајући се окупљенима у црногорском селу Клинци код Луштице. На овај говор, који су пренели многи медији у Србији, повереници за заштиту равноправности Невени Петрушић поднето је неколико притужби. После спроведеног поступка, утврђен је говор мржње митрополита, коме су упућене препоруке:

да у року од 15 дана прими делегацију активиста и активисткиња који/е се боре за права особа другачије сексуалне оријетације и на тај начин непосредно сазна са каквим се све проблемима суочавају у свакодневном животу;

да упути јавно извињење учесницима и учесницама Поворке поноса које ће, о свом трошку, у року од 15 дана, објавити у дневном листу који излази на територији целе Србије;

да се убудуће суздржава од изјава, ширења идеја и ставова којима подстиче дискриминацију, мржњу или насиље, због нечијег личног својства.

Митрополит је свој говор одржао 11. октобра 2010. И није поступио у складу са препорукама донетим 28. фебруара 2011. Због тога повереница за заштиту равноправности о томе извештава јавност, у складу са Законом о забрани дискриминације.

Print Friendly, PDF & Email
back to top