Direktor Instituta za prirodnu medicinu i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista „Alo“ nisu postupili po preporuci Poverenice za zaštitu ravnopravnosti

“Homoseksualizam je težak psihijatrijski poremećaj koji se javlja kao posledica lošeg vaspitanja, nezdravog života, i upotrebe narkotika”. To su “pojedinci gladni ljubavi i zbunjeni pogrešnim vrednostima”. “Najstravičnija seksualna zlostavljanja i ubistva predstavljaju neizbežan deo životnog stila u koji su uvučeni pripadnici ove populacije.” Ovo je deo teksta pod nazivom “Doktor za gejeve”, u kome je glavni sagovornik dr Miroljub Petrović, direktor Instituta za prirodnu medicinu, a koji je objavljen u dnevnom listu “Alo”. Na ovaj tekst je poverenici za zaštitu ravnopravnosti Neveni Petrušić podneta pritužba. Poverenica je utvrdila da ideje i stavovi iz teksta predstavljaju govor mržnje, dr Petroviću izrekla preporuku da se javno izvini građanima i građankama Srbije homoseksualne orijentacije, da izvinjenje objavi o svom trošku u dnevnom listu „Alo“, da mišljenje sa preporukom objavi na web sajtu Instituta za prirodnu medicinu i da se ubuduće suzdržava od davanja izjava, širenja ideja, stavova i informacija kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje zbog ličnog svojstva.

Takođe, glavnom i odgovornom uredniku lista “Alo” upućena je preporuka da mišljenje objavi u roku od 15 dana i da preduzme sve kako ove dnevne novine ne bi više objavljivale informacije, stavove i ideje kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, zbog nečijeg ličnog svojstva.

Tekst je objavljen 16. septembra 2010. nakon čega je poverenica Nevena Petrušić sprovela postupak i donela mišljenje 23. decembra 2010. S obzirom da ni direktor Insituta za prirodnu medicinu, ni glavni i odgovorni urednik lista “Alo”, nisu postupili po preporukama, poverenica za zaštitu ravnopravnosti o tome izveštava javnost, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top