Međunarodni dan ljudskih prava

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, svim građanima i građankama čestita međunarodni dan ljudskih prava. Ovaj dan je prilika da se ponovo podsetimo da ljudska prava postoje upravo da bi štitila ljudsko dostojanstvo i obezbedila elementarne ljudske potrebe. Srbija je poslednjih godina zabeležila vidan napredak, ali se mora učiniti još mnogo toga, ako želimo društvo garantovanih sloboda i istinske jednakosti. Svedoci smo da je diskriminacija izražena u svim segmentima društvenog života, a njene najčešće žrtve su Romi, posebno Romkinje, siromašni ljudi, žene, osobe sa invaliditetom, starije osobe, seksualne manjine, istakla je poverenica.

Ovim povodom, institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, organizovala je opsežno istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo CESID, uz podršku UNDP. Prema rezultatima ankete na uzorku od gotovo 1200 građana i građanki Srbije, najdiskriminisaniji su Romi, a potom slede siromašni, osobe sa invaliditetom, stari, žene i pripadnici LGBT populacije. Zabrinjavajući je podatak da skoro svaki peti stanovnik Srbije (18 odsto) ima diskriminišuće stavove prema manjinskim grupama.

Istovremeno, pomoćnica poverenice Ljiljana Lončar, prisustvovala je otvaranju biblioteke Kuće ljudskih prava i demokratije, kao i prezentovanju Izveštaja o radu nove Vlade u oblasti ljudskih prava i vladavine prava. Ljiljana Lončar je uručila komplet svih knjiga (brošura, priručnika, izveštaja), koje su u izdanju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, objavljene od osnivanja institucije do danas.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top