Међународни дан људских права

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић, свим грађанима и грађанкама честита међународни дан људских права. Овај дан је прилика да се поново подсетимо да људска права постоје управо да би штитила људско достојанство и обезбедила елементарне људске потребе. Србија је последњих година забележила видан напредак, али се мора учинити још много тога, ако желимо друштво гарантованих слобода и истинске једнакости. Сведоци смо да је дискриминација изражена у свим сегментима друштвеног живота, а њене најчешће жртве су Роми, посебно Ромкиње, сиромашни људи, жене, особе са инвалидитетом, старије особе, сексуалне мањине, истакла је повереница.

Овим поводом, институција Повереника за заштиту равноправности, организовала је опсежно истраживање јавног мњења које је спровео ЦЕСИД, уз подршку УНДП. Према резултатима анкете на узорку од готово 1200 грађана и грађанки Србије, најдискриминисанији су Роми, а потом следе сиромашни, особе са инвалидитетом, стари, жене и припадници ЛГБТ популације. Забрињавајући је податак да скоро сваки пети становник Србије (18 одсто) има дискриминишуће ставове према мањинским групама.

Истовремено, помоћница поверенице Љиљана Лончар, присуствовала је отварању библиотеке Куће људских права и демократије, као и презентовању Извештаја о раду нове Владе у области људских права и владавине права. Љиљана Лончар је уручила комплет свих књига (брошура, приручника, извештаја), које су у издању Повереника за заштиту равноправности, објављене од оснивања институције до данас.

Print Friendly, PDF & Email
back to top