Međunarodni dan porodice

Ove godine, Međunarodni dan porodice obeležava se u senci nezapamćenih tragedija. Porodicu moramo staviti u fokus javnih politika, sa posebnim akcentom na brigu o deci, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na okruglom stolu „Jedna je porodica“ koju je organizovao IDEAS.

Posebnu pažnju treba posvetiti najranjivijim članovima porodice, samohranim roditeljima, starijima, osobama sa invaliditetom i deci. Porodica i porodični odnosi prolaze kroz promene, koje javne politike moraju pratiti tako što će biti usmerene na njeno očuvanje, prvenstveno kroz uspostavljanje sistemskih mera sveobuhvatne podrške, kao i promovisanje poštovanja, međusobnog razumevanja i nenasilne komunikacije. Osim međugeneracijske solidarnosti u porodici, neophodno je obezbediti punu dostupnost predškolskih ustanova i službi podrške u školama, usluge podrške za starije članove društva, jačanje kapaciteta neformalnih negovatelja, savetovališta za brak i porodicu, škole roditeljstva i slično. Upravo ove preporuke usmerene na jačanje servisa podrške i usluga u zajednici, deo su posebnih izveštaja Poverenika o diskriminaciji starijih i diskriminaciji dece.

Janković naglašava da je svako od nas odgovoran za svoje postupke zbog čega treba da budemo svesni šta promovišemo svojim primerom, jer deca na osnovu toga prepoznaju kakve oblike ponašanja društvo vrednuje kao poželjne. Vrednosti i modeli koje deca vide u porodici, podela radnih obaveza, međugeneracijska solidarnost, ljubav, pažnja i tolerancija su presudni ne samo za optimalan razvoj deteta, nego i za razvoj zdrave porodice.

Poverenica, takođe, upozorava na novi negativan trend da se žene krive za ugroženost porodice, smatraju se odgovornim i za nisku stopu fertiliteta, pa se čak zagovara ograničavanje ili ukidanje prava na abortus. Osim što je to nedopustivo ugrožavanje prava žena, pre svega na telesni integritet, poverenica navodi da je takav pristup pogrešan jer ne pogađa suštinu problema. Povećanju broja dece i očuvanju porodice znatno više bi doprinele sistemske mere ekonomskih podsticaja i podrške, ravnomernija raspodela poslova, uvođenje seksualnog obrazovanja u škole, veća dostupnost obrazovanja afirmativnemere za zapošljavanje mladih, fleksibilni oblici rada za roditelje, kao i obezbeđivanje mreže dostupnih i efikasnih servisa podrške.

Print Friendly, PDF & Email
back to top