Istraživanje: Suzbijanje diskriminacije u Republici Srbiji i MUP

Prilikom predstavljanja rezultata istraživanja o stavovima pripadnika policije Republike Srbije prema diskriminaciji, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ukazala je da svi državni organi i institucije treba da poštuju zakone i budu dobro obešteni o sprovođenju antidiskriminacionih politika i propisa.

U uvodnom obraćanju, poverenica je istakla da su u osnovi svake diskriminacije predrasude i stereotipi, a takvi stavovi se teško i sporo menjaju. Zato je neophodno da se poštuju zakoni i propisi, da se poboljša opšta informisanost o diskriminaciji i obezbedi efikasan rad organa koji se bave ovim problemom.

Ona je istakla da je veoma važno da svi policijski službenici znaju da prepoznaju diskriminaciju i da deluju u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije.

Poverenica Janković kaže da je ohrabrena rezultatima istraživanja da pripadnici policije u većoj meri prepoznaju diskriminaciju i potrebu da jednako i u skladu sa zakonom postupaju prema svim građanima i građankama Srbije.

Rezultate istraživanja “Suzbijanje diskriminacije u Republici Srbije i MUP” predstavio je profesor Kriminalističko-policijske akademije Radomir Zekavica, a na okruglom stolu učestvovali su i načelnik Odeljenja za organizaciju, prevenciju i rad policije u zajednici Aleksandar Vasilijević, glavna policijska savetnica iz Uprave za stručno obrazovanje, usavršavanje i nauku Slavica Radovanović, kao i profesor Kriminalističko-policijske akademije Željko Nikač.

Print Friendly, PDF & Email
back to top