Истраживање: Сузбијање дискриминације у Републици Србији и МУП

 

Приликом представљања резултата истраживања о ставовима припадника полиције Републике Србије према дискриминацији, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић указала je да сви државни органи и институције треба да поштују законе и буду добро обештени о спровођењу антидискриминационих политика и прописа.

У уводном обраћању, повереница је истакла да су у основи сваке дискриминације предрасуде и стереотипи, а такви ставови се тешко и споро мењају. Зато је неопходно да се поштују закони и прописи, да се побољша општа информисаност о дискриминацији и обезбеди ефикасан рад органа који се баве овим проблемом.

Она је истакла да је веома важно да сви полицијски службеници знају да препознају дискриминацију и да делују у складу са Законом о забрани дискриминације.

Повереница Јанковић каже да је охрабрена резултатима истраживања да припадници полиције у већој мери препознају дискриминацију и потребу да једнако и у складу са законом поступају према свим грађанима и грађанкама Србије.

Резултате истраживања „Сузбијање дискриминације у Републици Србије и МУП“ представио је професор Криминалистичко-полицијске академије Радомир Зекавица, а на округлом столу учествовали су и начелник Одељења за организацију, превенцију и рад полиције у заједници Александар Василијевић, главна полицијска саветница из Управе за стручно образовање, усавршавање и науку Славица Радовановић, као и професор Криминалистичко-полицијске академије Жељко Никач.

Print Friendly, PDF & Email
back to top