Инициjaтивa – крeтaњe oсoбa сa aутизмoм

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упутила je иницијативу Министарству за рад, запошљавање,борачка и социјална питања да се родитељима и старатељима деце, деци и одраслим особама са аутизмом дозволи кретање, у ограниченом времену, у близини места становања, током опште забране кретања, због одржавања дневне рутине и навика које су за њих врло важне.

Повереница истиче да би се наведени проблем могао решити слањем захтева за излазак на посебно одређен телефонски број, након чега би стигла СМС порука о дозволи за излазак у периoду од сат времена. На овај начин би се олакшало родитељима и старатељима да добију дозволу која би у форми СМС поруке била валидан доказ у случају контроле, да могу бити напољу и у периоду опште забране кретања. Повереница наводи да би овакво решење могло да послужи и за неке друге случајеве издавања дозвола за кретање, уколико пандемија потраје.

Такође, у Иницијативи је наведено да је неопходно да се центри за социјални рад укључе у заштиту особа са аутизмом у случај да њихови родитељи или старатељи оболе од ЦОВИДА-19.

Print Friendly, PDF & Email
back to top