Godišnjom konferencijom Poverenika obeležen Međunarodni dan tolerancije

Borba za ravnopravnost pred nas postavlja uvek nove izazove. Čini se da je pitanje ljudskih prava i ravnopravnosti, ali i održivog razvoja i očuvanje zdrave životne sredine značajnije nego ikad pre, a važnu ulogu u ostvarivanju ovih prava i strategije za bolju budućnost imaju žene, poručila je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, na Godišnjoj konferenciji koja je tradicionalno održana 16. novembra, na Međunarodni dan tolerancije.

Ovogodišnja konferencija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti „Pogled u budućnost“ bila je posvećena ekonomskom osnaživanju žena i devojčica u ruralnim oblastima.

„Doprinos žena iz seoskih sredina nije u dovoljnoj meri prepoznat. Iako provedu ceo život na selu, radeći svakog dana – njih oko 90 odsto nema ni komad zemlje u svom vlasnitštvu, ne priznaje im se dugogodišnji rad i trud, nemaju zdravstveno i socijalno osiguranje i dočekuju starost bez penzija“, istakla je Jankovićeva.

Temom konferencije je ujedno zaokružen dvogodišnji projekat  „Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima“ u okviru inicijative „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji”, koji je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti sproveo uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) i Ambasade Norveške u Beogradu.

„Ekonomski snažnije – jesu li bezbednije?“ bila je tema i panela na kom su govorili Malina Stanojević, predsednica Udruženja žena „Sačuvajmo selo Priboj“, Vesna Baur, predsednica Udruženja poslovnih žena „Nadežda Petrović“ , Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika „NIN“, Radojka Nikolić, glavna urednica „Biznis magazin“ i „Ekonometar“ i Filip Stojanović, vodeći istraživač Centar za istraživanje javnih politika.

I ove godine su uručene tradicionalne Godišnje medijske nagrade Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Misije OEBS-a u Srbiji za najbolje medijske sadržaje na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije. Na Godišnjoj konferenciji je dodeljen i Logo ravnopravnosti u okviru projekta Opština/Grad jednakih mogućnosti.

Print Friendly, PDF & Email
back to top