Годишњом конференцијом Повереника обележен Међународни дан толеранције

Борба за равноправност пред нас поставља увек нове изазове. Чини се да је питање људских права и равноправности, али и одрживог развоја и очување здраве животне средине значајније него икад пре, а важну улогу у остваривању ових права и стратегије за бољу будућност имају жене, поручила је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, на Годишњој конференцији која је традиционално одржана 16. новембра, на Међународни дан толеранције.

Овогодишња конференција Повереника за заштиту равноправности „Поглед у будућност“ била је посвећена економском оснаживању жена и девојчица у руралним областима.

„Допринос жена из сеоских средина није у довољној мери препознат. Иако проведу цео живот на селу, радећи сваког дана – њих око 90 одсто нема ни комад земље у свом власнитштву, не признаје им се дугогодишњи рад и труд, немају здравствено и социјално осигурање и дочекују старост без пензија“, истакла је Јанковићева.

Темом конференције је уједно заокружен двогодишњи пројекат  „Унапређење положаја жена и девојчица у руралним областима“ у оквиру иницијативе „Унапређење безбедности жена у Србији”, који је Повереник за заштиту равноправности спровео уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women) и Амбасаде Норвешке у Београду.

„Економски снажније – јесу ли безбедније?“ била је тема и панела на ком су говорили Малина Станојевић, председница Удружења жена „Сачувајмо село Прибој“, Весна Баур, председница Удружења пословних жена „Надежда Петровић“ , Милан Ћулибрк, главни уредник недељника „НИН“, Радојка Николић, главна уредница „Бизнис магазин“ и „Економетар“ и Филип Стојановић, водећи истраживач Центар за истраживање јавних политика.

И ове године су уручене традиционалне Годишње медијске награде Пoвeрeникa зa зaштиту рaвнoпрaвнoсти и Mисиje OEБС-a у Србиjи за најбоље медијске садржаје на тему борбе против дискриминације и промовисања равноправности и толеранције. На Годишњој конференцији је додељен и Лого равноправности у оквиру пројекта Општина/Град једнаких могућности.

Print Friendly, PDF & Email
back to top