Dodeljene Godišnje medijske nagrade

Već sedmu godinu, 16. novembra na Međunarodni dan tolerancije su dodeljene

Godišnje medijske nagrade Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Misije OEBS-a u Srbiji za najbolje medijske sadržaje na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije.

 

Nagrađeni u kategoriji portala:

 

Treća nagrada pripala je Aleksandru Nestevskom za istraživački pristup u radu na temi o fenomenu kojim se mediji nedovoljno bave- „Menstrualno siromaštvo – ignorisana kriza javnog zdravlja u Srbiji i Hrvatskoj“, objavljen na portalu Nova S.

 

Druga nagrada otišla je u ruke Vesni Milić Radosavljević za profesionalan pristup i iscrpan, analitički tekst „Radnice na određeno – kažnjene zbog trudnoće i porođaja“, koji je objavljen na portalu Glavne.

 

Prvo mesto ravnopravno dele:

Danica Đokić za tekst „Novinarke ustaju protiv nasilja prema drugim ženama, ali o seksualnom uznemiravanju u redakcijama i dalje ćute“, a koji je objavljen na  portalu Cenzolovka.

 

I Aleksandra Trajković koja je za portal RTS pisala, takođe, o problemu s kojim kao društvo moramo da se izborimo – „Devojčice nam uhode, pipkaju i siluju rođaci, komšije, drugari – zašto i dalje žmurimo“.

 

U kategoriji štampa, dodeljene su samo druga i treća nagrada:

 

Treće mesto pripalo je Bogdanu Petroviću za tekst pod nazivom „Nije lako biti LGBT+tinejdžer koji je objavljen u magazinu Optimist.

 

Drugo mesto pripalo je Andrijani Cvetićanin za tekst objavljen u nedeljnom dodatku Politika Magazina, a koji je imao za cilj upoznavanje javnosti o radu i važnosti biblioteke Saveza slepih Srbije.

 

U kategoriji TV/Radio:

 

Treću nagradu dobila je Katarina Tomović za prilog „Nepristupačna pristupačnost“ o problemima sa kojima se suočavaju osobe sa motoričkim hendikepom, a koji je emitovan u produkciji novinarske agencije FoNet.

 

Druga nagrada pripala je Sandri Mandić za TV reportažu „Glas ljudi bez penzije“, koja je emitovana u okviru serijala „Male velike priče“ na Insajder Televiziji.

 

Prvu nagradu dobio je Rade Ranković za priču posvećenu Bošnjacima na FDU i emitovanoj u okviru serijala „Da nam nije – autobiografija o mom narodu“ Produkcijske grupe Mreža, emitovan na RTS 2.

 

Odluku o nagradama doneo je žiri koji su činile: predstavnice OEBS-a u Srbiji Gordana Janković i Ljiljana Breberina, prošlogodišnji dobitnici prvih  nagrada  – Petar Paunović, Ivana Predić i Dragana Savić, kao Danijela Šegan i Zlatana Maletić  iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

 

Nagrade novinarkama i novinarima dodelili su poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i Nj.E. Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji.

Print Friendly, PDF & Email
back to top