Godišnja konferencija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Povodom 16. novembra Međunarodnog dana tolerancije Poverenik za zaštitu ravnopravnosti organizovao je godišnju konferenciju „Srbija bez diskriminacije“ u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji i Fondom za dobru upravu Vlade Velike Britanije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je na otvaranju konferencije da je ravnopravnost vrednost koju delimo sa svakim našim građaninom i građankom, ali i osnov pravne države i pravednog društva. Ona je navela da je prioritet institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da bude dostupna svim našim građanima i prepoznata kao institucija kojoj se obraćaju da bi dobili potrebnu zaštitu, koja stvara društvo u kome vlada pravo, jake institucije i u kome mladi ljudi žele da žive. U ovoj, izuzetno važnoj misiji ne možemo uspeti sami i zato nastojimo da imamo dobru saradnju sa sudovima, partnerstvo sa civilnim sektorom i podršku od medija. Ubeđena sam da je ipak više nas koji su spremni da grade društvo u kome ne strahuje običan čovek, već svi oni koji krše zakone i ljudska prava, istakla je Janković.

Na otvaranju konferencije govorili su i šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio i ambasador Velike Britanije Denis Kif koji su istakli važnost ravnopravnosti i zabrane diskriminacije za razvoj Srbije i unapređenje položaja svih njenih građana i izrazili punu podršku radu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

I ove godine, sada već tradicionalno, uručene su “ Godišnje novinarske nagrade za toleranciju”, koju zajednički dodeljuju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Misija OEBS-a u Srbiji. Nagrade su uručene autorima i autorkama najboljih medijskih tekstova i priloga na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije. Nagrade se dodeljuju u tri kategorije: za radijski/TV prilog, za štampu/onlajn ,tekst na internetu, kao i za radio/TV reportažu u trajanju do 30 minuta. Nagrađeni su : Suzana Duka (RTS), Miodrag Sovilj (N1), Višnja Višnjić (RTS), za radijski/TV prilog, Radmila Relić (RTV Mag, Obrenovac), Gorica Nikolin (Radio 021), Marija Marić (Radio RTV), za radio/TV reportažu i Vladimira Dorčova Valtnerova (Storyteller), Marijana Čanak (Portal o invalidnosti) i Slavica Tomčić (Kurir) za kategoriju štampa/onlajn.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati projekta „Podrška sprovođenju zakonodavstva za zaštitu ljudskih prava“ koji je podržao Fond za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva (Good Governance Fund – GGF). Imajući u vidu važnost medija u borbi protiv diskriminacije deo projekta bio je posvećen istraživanju „Odnos medija u Srbiji prema diskriminaciji“ u kome je učestvovalo 164 predstavnika štampanih i elektronskih medija iz cele Srbije, čije rezultate je predstavio sociolog Gradimir Zajić, nakon čega je održan panel” Uloga i značaj medija u suzbijanju stereotipa i predrasuda” u kome su učestvovali direktor agencije Beta Dragan Janjić i generalni direktor Kolor Pres Grupe Robert Čoban.

Drugi deo projekta bio je posvećen strateškim parnicama koje zastupaju ne samo lične interese pojedinca već ostvaruju i širi društveni cilj kao važan mehanizm u sprečavanju diskriminacije. Na panelu “Uloga i značaj strateških parnica u sudskoj praksi Srbije” predstavljene su Smernice za strateško parničenje kao i rezultati radionice sa domaćim i međunarodnim ekspertima. Na ovom panelu su učestvovale i sudija Vrhovnog kasacionog suda Lidija Đukić i pravobraniteljka za ravnopravnost polova Hrvatske Višnja LJubičić.

Konferenciji je prisustvovalo oko 200 učesnika, među kojima su bili i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skat, ambasadorka Kanade Keti Čaba, kao i brojni predstavnici drugih država, međunarodnih organizacija, medija, sudstva i civilnog društva.

Takođe, na inicijativu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, danas su prvi časovi u svim školama u Srbiji bili posvećeni temi međusobnog poštovanja, razumevanja i prihvatanja.

Print Friendly, PDF & Email
back to top