Diskriminacija na radnom mestu štetna i za zaposlene i za poslodavce

Diskriminacija na radnom mestu, bez obzira da li se vrši nad muškarcima ili ženama, može lako dovesti do njenog najdrastičnijeg oblika – nasilja, a posledice nisu štetne samo za zaposlene, nego i za poslodavce, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na seminaru za aktivistkinje Sekcije žena Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost i predstavnike rukovodstva granskih sindikata.

Poverenica je na skupu „Stop nasilju nad muškarcima i ženama na radnom mestu“, koji je organizovao UGS Nezavisnost u saradnji sa Pan-evropskim većem Međunarodne konferencije sindikata, upozorila da su diskriminaciji na radnom mestu češće izložene žene i da ovu činjenicu potvrđuju i podaci iz prošlogodišnjeg izveštaja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Najveći broj pritužbi zbog diskriminacije prošle godine podnosile su žene i osobe sa invaliditetom, a kao najčešća oblast diskriminacije bila je oblast rada i zapošljavanja. Sličnu situaciju imali smo i prethodnih godina i to nam je bio povod da diskriminaciju na radnom mestu postavimo u vrh naše agende, rekla je poverenica i dodala da je Poverenik u saradnji sa EU izradio priručnik za poslodavce sa smernicama za izradu antidiskriminacionog kodeksa.

Poverenica je takođe istakla da je saradnja sa sindikatima od izuzetne važnosti kako bi se zajedničkim delovanjem što bolje iskoristili postojeći mehanizmi za zaštitu radnika od nasilja, ali i drugih oblika diskriminacije na radnom mestu.

Na seminaru je predstavljena kampanja „STOP nasilju nad ženama i muškarcima na radnom mestu“, a razgovaralo se i o posledicama po psihičko i fizičko zdravlje zaposlenih u poslovnom ambijentu gde se dešava diskriminacija i nasilje, kao i kako prevazići stres na radnom mestu.

Print Friendly, PDF & Email
back to top