Дискриминација на радном месту штетна и за раднике и за послодавце

Дискриминација на радном месту, без обзира да ли се врши над мушкарцима или женама, може лако довести до њеног најдрастичнијег облика – насиља, а последице нису штетне само за запослене, него и за послодавце, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на семинару за активисткиње Секције жена Уједињених гранских синдиката Независност и представнике руководства гранских синдиката.

Повереница је на скупу „Стоп насиљу над мушкарцима и женама на радном месту“, који је организовао УГС Независност у сарадњи са Пан-европским већем Међународне конференције синдиката, упозорила да су дискриминацији на радном месту чешће изложене жене и да ову чињеницу потврђују и подаци из прошлогодишњег извештаја Повереника за заштиту равноправности.

Највећи број притужби због дискриминације прошле године подносиле су жене и особе са инвалидитетом, а као најчешћа област дискриминације била је област рада и запошљавања. Сличну ситуацију имали смо и претходних година и то нам је био повод да дискриминацију на радном месту поставимо у врх наше агенде, рекла је повереница и додала да је Повереник у сарадњи са ЕУ израдио приручник за послодавце са смерницама за израду антидискриминационог кодекса.

Повереница је такође истакла да је сарадња са синдикатима од изузетне важности како би се заједничким деловањем што боље искористили постојећи механизми за заштиту радника од насиља, али и других облика дискриминације на радном месту.

На семинару је представљена кампања „СТОП насиљу над женама и мушкарцима на радном месту“, а разговарало се и о последицама по психичко и физичко здравље запослених у пословном амбијенту где се дешава дискриминација и насиље, као и како превазићи стрес на радном месту.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top