Директор Института за природну медицину и главни и одговорни уредник дневног листа „Ало“ нису поступили по препоруци Поверенице за заштиту равноправности

“Хомосексуализам је тежак психијатријски поремећај који се јавља као последица лошег васпитања, нездравог живота, и употребе наркотика”. То су “појединци гладни љубави и збуњени погрешним вредностима”. “Најстравичнија сексуална злостављања и убиства представљају неизбежан део животног стила у који су увучени припадници ове популације.” Ово је део текста под називом “Доктор за гејеве”, у коме је главни саговорник др Мирољуб Петровић, директор Института за природну медицину, а који је објављен у дневном листу “Ало”. На овај текст је повереници за заштиту равноправности Невени Петрушић поднета притужба. Повереница је утврдила да идеје и ставови из текста представљају говор мржње, др Петровићу изрекла препоруку да се јавно извини грађанима и грађанкама Србије хомосексуалне оријентације, да извињење објави о свом трошку у дневном листу „Ало“, да мишљење са препоруком објави на wеб сајту Института за природну медицину и да се убудуће суздржава од давања изјава, ширења идеја, ставова и информација којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље због личног својства.

Такође, главном и одговорном уреднику листа “Ало” упућена је препорука да мишљење објави у року од 15 дана и да предузме све како ове дневне новине не би више објављивале информације, ставове и идеје којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље, због нечијег личног својства.

Текст је објављен 16. септембра 2010. након чега је повереница Невена Петрушић спровела поступак и донела мишљење 23. децембра 2010. С обзиром да ни директор Инситута за природну медицину, ни главни и одговорни уредник листа “Ало”, нису поступили по препорукама, повереница за заштиту равноправности о томе извештава јавност, у складу са Законом о забрани дискриминације.

Print Friendly, PDF & Email
back to top