7. Регионална конференција институција за равноправност jугоисточне Европе

Повереник за заштиту равноправности био је домаћин 7. регионалне конференције институција за равноправност jугоисточне Европе која је у Београду одржана на Међународни дан толеранције, 16. новембра. Овогодишња конференција посвећена је борби против дискриминације старијих особа, са циљем да се испитају и предложе конкретни начини деловања тела за равноправност, као и осталих друштвених актера, како би се створили услови за равноправан третман и квалитет живота старијих. Конференција је окупила челнике и представнике институција за равноправност из Албаније, Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније, Босне и Херцеговине и Словеније, као и представнике невладиног сектора, међународних организација и научних институција.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је на отварању конференције да ејџизам, односно дискриминација на основу старосног доба, погађа све већи број људи, претећи да постане доминантан облик дискриминације у 21. веку. Последице ејџизма могу бити озбиљне и далекосежне. Изложеност сиромаштву, неадекватан приступ здравственој заштити, неприступачност јавних објеката и превоза, велики дигитални јаз, само су неки од проблема са којима се старији суочавају а који имају за последицу краћи животни век, лошије здравствено стање, социјалну изолацију и усамљеност, као и висок ризик од насиља и манипулације, навела је Јанковић и истакла да  се о свему томе  мора водити рачуна при креирању свих јавних политика.

Стари нису неки други људи, већ сви ми сутра. Водимо рачуна о томе да не градимо друштво у коме ће наши најмлађи грађани, који започињу  своје животне путеве,  гледати у своју обесмишљну будућност – ону у којој ће бити одбачени само зато што су старији, што су терет и вишак у друштву, закључила је Јанковић.

Поред поверенице Јанковић, на отварању конференције су говорили и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату и Владанка Мискин из Савеза пензионера Србије.

На конференцији су традиционално уручене годишње медијске награде за толеранцију коју заједнички додељују Повереник за заштиту равноправности и Мисија ОЕБС-а у Србији ауторима и ауторкама најбољих медијских текстова и прилога на тему борбе против дискриминације, промовисања равноправности и толеранције. У категорији ТВ/радио награђени су: Сања Љубисављевић Бекић (РТС), Александар Минић (ТВ Форум) и Николина Кљаић (Блиц ТВ). У категорији онлајн медији/портали нагађени су: Теодора Ћурчић и Јована Томић (ЦИНС), Стефан Михајловски (Zoomer) и Јелена Миленковић (Boom93). У категорији штампани медији награђени су: Дејана Цветковић (Време), Дуња Карановић (Лице улице) и Снежана Ровчанин Томковић (Новости).

Имајући у виду значај медијског извештавања о темама дискриминације и равноправности, проф.др Ивана Крстић  представила је нови приручник за новинаре и новинарке  „Дискриминација и равноправност“ који је Повереник за заштиту равноправности објавио у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији.

Радни део конференције одвијао се кроз панеле посвећене изазовима ејџизма, вишеструкој дискриминацији по основу старосног доба, као и проблемима са којима се суочавају старије жене. Међу учесницима су били Борка Јеремић, шефица канцеларије УНФПА у Србији, Тена Шимоновић Ајнвалтер, пучка правобранитељица Републике Хрватске, Јасминка Џумхур, омбудсманка за људска права БиХ, Ардиана Хала, из Повереника за заштиту од дискриминације Републике Албаније, Тамаш Кадар ко-директор ЕКВИНЕТ-а, Даријо Јуришић, заменик правобранитељице за особе са инвалидитетом Републике Хрватске, Синиша Бјековић, заштитник људских права и слобода Црне Горе, Анже Крајнц из Заговорника начела једнакости Републике Словеније, Маја Габелица Шупљика, заменица правобранитељице за децу Републике Хрватске, Вишња Љубичић, правобранитељица за равноправност сполова Републике Хрватске, Надежда Сатарић из организације „Снага пријатељства – Амити“, Игор Јодоровски, председник Комисије за превенцију и заштиту од дискриминације Северне Македоније и Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top