Светски дан борбе против дијабетеса

Дијабетес представља растући здравствени проблем великог броја наших грађана и грађанки, а у последње време све више погађа децу и младе, каже Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, поводом Светског дана борбе против дијабетеса указујући да је данашњи дан још једна прилика да се покренемо и урадимо много више на превенцији, а да они који живе са дијабетесом не буду изложени дискриминацији због свог здравственог стања.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ касно откривање дијабетеса, неадекватно лечење и недостатак подршке пацијенту, може довести до озбиљних и по живот опасних компликација. У Србији је дијабетес пети водећи узрок смрти и пети узрок оптерећења болестима. Процењује се да око 460.000 одраслог становништва Србије зна да има дијабетес, док код приближно 250.000 дијабетес још увек није откривен. У Србији, као и у свету све више деце и адолесцената живи са типом 1 дијабетеса.

С обзиром на загарантовано право на здравствену заштиту, као и право на образовање, све деце без дискриминације, Повереник је почетком ове године упутио иницијативу Министарству здравља, која је подржана од стране Министарства просвете, да утврди процедуре у предшколском установама, као и у установама основног и средњег образовања, о поступању са децом и ученицима са дијабетесом и другим незаразним хроничним болестима, као и ретким болестима у циљу подршке, добре контроле болести и спречавања настанка њених компликација. Увођењем ових процедура утицало би се не само на унапређење њиховог положаја, већ и заштиту од стигматизације и дискриминације, подсетила је повереница.

Институција Повереника је недавно и свим предшколским установама у Србији препоручила да измене формулар за упис како би већ приликом пријаве детета за упис родитељ могао да укаже да дете има дијабетес или другу ретку, неуротрансмитерску или хроничну незаразну болест. То би значило да установа већ у моменту пријаве, има информације о потребама деце, врсти терапије и начину на који се терапија даје, као и времена да припреми капацитете за потребну подршку. Важно је што су предшколске установе препознале важност ове препоруке и што нас из дана у дан обавештавају да су по њој поступиле, истиче Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top