7. Regionalna konferencija institucija za ravnopravnost jugoistočne Evrope

 Poverenik za zaštitu ravnopravnosti bio je domaćin 7. regionalne konferencije institucija za ravnopravnost jugoistočne Evrope koja je u Beogradu održana na Međunarodni dan tolerancije, 16. novembra. Ovogodišnja konferencija posvećena je borbi protiv diskriminacije starijih osoba, sa ciljem da se ispitaju i predlože konkretni načini delovanja tela za ravnopravnost, kao i ostalih društvenih aktera, kako bi se stvorili uslovi za ravnopravan tretman i kvalitet života starijih. Konferencija je okupila čelnike i predstavnike institucija za ravnopravnost iz Albanije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Slovenije, kao i predstavnike nevladinog sektora, međunarodnih organizacija i naučnih institucija.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je na otvaranju konferencije da ejdžizam, odnosno diskriminacija na osnovu starosnog doba, pogađa sve veći broj ljudi, preteći da postane dominantan oblik diskriminacije u 21. veku. Posledice ejdžizma mogu biti ozbiljne i dalekosežne. Izloženost siromaštvu, neadekvatan pristup zdravstvenoj zaštiti, nepristupačnost javnih objekata i prevoza, veliki digitalni jaz, samo su neki od problema sa kojima se stariji suočavaju a koji imaju za posledicu kraći životni vek, lošije zdravstveno stanje, socijalnu izolaciju i usamljenost, kao i visok rizik od nasilja i manipulacije, navela je Janković i istakla da  se o svemu tome  mora voditi računa pri kreiranju svih javnih politika.

Stari nisu neki drugi ljudi, već svi mi sutra. Vodimo računa o tome da ne gradimo društvo u kome će naši najmlađi građani, koji započinju  svoje životne puteve,  gledati u svoju obesmišljnu budućnost – onu u kojoj će biti odbačeni samo zato što su stariji, što su teret i višak u društvu, zaključila je Janković.

Pored poverenice Janković, na otvaranju konferencije su govorili i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu i Vladanka Miskin iz Saveza penzionera Srbije.

Na konferenciji su tradicionalno uručene godišnje medijske nagrade za toleranciju koju zajednički dodeljuju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Misija OEBS-a u Srbiji autorima i autorkama najboljih medijskih tekstova i priloga na temu borbe protiv diskriminacije, promovisanja ravnopravnosti i tolerancije. U kategoriji TV/radio nagrađeni su: Sanja Ljubisavljević Bekić (RTS), Aleksandar Minić (TV Forum) i Nikolina Kljaić (Blic TV). U kategoriji onlajn mediji/portali nagađeni su: Teodora Ćurčić i Jovana Tomić (CINS), Stefan Mihajlovski (Zoomer) i Jelena Milenković (Boom93). U kategoriji štampani mediji nagrađeni su: Dejana Cvetković (Vreme), Dunja Karanović (Lice ulice) i Snežana Rovčanin Tomković (Novosti).

Imajući u vidu značaj medijskog izveštavanja o temama diskriminacije i ravnopravnosti, prof.dr Ivana Krstić  predstavila je novi priručnik za novinare i novinarke  „Diskriminacija i ravnopravnost“ koji je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti objavio u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji.

Radni deo konferencije odvijao se kroz panele posvećene izazovima ejdžizma, višestrukoj diskriminaciji po osnovu starosnog doba, kao i problemima sa kojima se suočavaju starije žene. Među učesnicima su bili Borka Jeremić, šefica kancelarije UNFPA u Srbiji, Tena Šimonović Ajnvalter, pučka pravobraniteljica Republike Hrvatske, Jasminka Džumhur, ombudsmanka za ljudska prava BiH, Ardiana Hala, iz Poverenika za zaštitu od diskriminacije Republike Albanije, Tamaš Kadar ko-direktor EKVINET-a, Darijo Jurišić, zamenik pravobraniteljice za osobe sa invaliditetom Republike Hrvatske, Siniša Bjeković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Anže Krajnc iz Zagovornika načela jednakosti Republike Slovenije, Maja Gabelica Šupljika, zamenica pravobraniteljice za decu Republike Hrvatske, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, Nadežda Satarić iz organizacije „Snaga prijateljstva – Amiti“, Igor Jodorovski, predsednik Komisije za prevenciju i zaštitu od diskriminacije Severne Makedonije i Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top