ŽENA PO(MERA) MERI DRUŠTVA

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković govorila je na otvaranju izložbe “Percepcije : žena po meri drušva“,  koju su u Novom sadu  organizovali Galerija Matice srpske i British Council uz partnerstvo Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Na izložbi koja na jednom mestu predstavlja umetničko nasleđe Srbije i Velike Britanije. poverenica Janković je rekla da je intezivno promovisanje ženskog stvaralaštva neophodno, naročito imajući u vidu  neophodnost menjanja rodnih stereotipa. Ona je naglasila  da su žene  kroz istoriju učile da budu ne samo supruge i majke, već  i doktorke, slikarke i književnice, i još mnogo toga, ali da se i ako  živimo u drugačijem vremenu, žene i dalje bore za ravnopravnost na svim poljima, pa i u sferi umetnosti. Poverenica  je istakla da su slikarstvo, književnost i pozorište, nekada činili dominantni trio koji je karakterisao kulturni i civilizacijski progres svakog društva, ali da danas ubrzano gube značaj, ustupajući mesto drugačijim formama. Živimo u društvima instant kulture, u kojima su glavni vid komunikacije i edukacije sadržaji na društvenim mrežama. I ako danas postaje stvar prestiža biti na društvenim mrežama,prave vrednosti u pravim formama uvek opstaju i zato je prestiž i čast  prisustvovati jednoj ovakoj izložbi.

Ona je ukazala i na to  da na skupovima  o ravnopravnosti  često govore samo žene i da je zato dobro što će tokom trajanja ove izložbe, narednih nedelja, biti organizovani okrugli stolovi o rodnoj ravnopravnosti, na kojima će govoriti i muškarci koji treba da pokažu  da se rodna ravnopravnost ne tiče samo žena,.

Inače projekat “Percepcije” počeo je  regionalnu turneju u julu ove godine izložbom “Zašto nema velikih muških umjetnika?” u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju. Ovaj umetnički projekat sadrži ukupno pet izložbi koje će biti prikazane širom Zapadnog Balkana.

Na novosadskoj  izložbi  govorili su i Tijana Palkovljević Bugarski upravnica Galerije Matice srpske, Ema Dekster direktorka za Vizuelne umetnosti British Council, Kler Sirs direktorka za Srbiju i Zapadni Balkan British Council i Denis Kif ambasador Velike Britanije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top