ЖЕНА ПО(МЕРА) МЕРИ ДРУШТВА

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила је на отварању изложбе “Перцепције : жена по мери друшва“, коју су у Новом саду организовали Галерија Матице српске и Бритисх Цоунцил уз партнерство Повереника за заштиту равноправности.

На изложби која на једном месту представља уметничко наслеђе Србије и Велике Британије. повереница Јанковић је рекла да је интезивно промовисање женског стваралаштва неопходно, нарочито имајући у виду неопходност мењања родних стереотипа. Она је нагласила да су жене кроз историју училе да буду не само супруге и мајке, већ и докторке, сликарке и књижевнице, и још много тога, али да се и ако живимо у другачијем времену, жене и даље боре за равноправност на свим пољима, па и у сфери уметности. Повереница је истакла да су сликарство, књижевност и позориште, некада чинили доминантни трио који је карактерисао културни и цивилизацијски прогрес сваког друштва, али да данас убрзано губе значај, уступајући место другачијим формама. Живимо у друштвима инстант културе, у којима су главни вид комуникације и едукације садржаји на друштвеним мрежама. И ако данас постаје ствар престижа бити на друштвеним мрежама,праве вредности у правим формама увек опстају и зато је престиж и част присуствовати једној овакој изложби.

Она је указала и на то да на скуповима о равноправности често говоре само жене и да је зато добро што ће током трајања ове изложбе, наредних недеља, бити организовани округли столови о родној равноправности, на којима ће говорити и мушкарци који треба да покажу да се родна равноправност не тиче само жена,.

Иначе пројекат „Перцепције“ почео је регионалну турнеју у јулу ове године изложбом „Зашто нема великих мушких умјетника?“ у Народном музеју Црне Горе на Цетињу. Овај уметнички пројекат садржи укупно пет изложби које ће бити приказане широм Западног Балкана.

На новосадској изложби говорили су и Тијана Палковљевић Бугарски управница Галерије Матице српске, Ема Декстер директорка за Визуелне уметности Бритисх Цоунцил, Клер Сирс директорка за Србију и Западни Балкан Бритисх Цоунцил и Денис Киф амбасадор Велике Британије.

Print Friendly, PDF & Email
back to top