Upozorenje povodom naslovne strane Ilustrovane politike

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije osuđuje naslovnu stranu Ilustrovane politike, na kojoj se na skandalozan i uvredlјiv način vređa dostojanstvo i ugled prikazanih ličnosti, a fotomontažom renesansne slike Bogorodice slikara Đanpjetrina, vređaju se verska osećanja pripadnika hrišćanske veroispovesti.

Ustavom Republike Srbije zabranjena je diskriminacija po bilo kom osnovu, a među osnovima koji su naročito zabranjeni, navode se pol, veroispovest, političko i drugo uverenje. Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje, pored ostalog, ponižavajuće postupanje koje ima za cilј povredu dostojanstva, naročito ako to predstavlјa poniženje ili uvredu, a zakonom je propagiranje diskriminacije putem javnih glasila, definisano kao težak oblik diskriminacije. Sve navedeno, naslovna strana ovog magazina nedvosmisleno prikazuje.

Prenošenje različitih stavova i polemika u medijima je dozvolјeno, ali je istovremeno, obaveza svih medija da poštuju profesionalne i etičke standarde izveštavanja, zaklјučuje poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top