Упозорење поводом насловне стране Илустроване политике

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић најоштрије осуђује насловну страну Илустроване политике, на којој се на скандалозан и увредљив начин вређа достојанство и углед приказаних личности – амбасадора САД у Београду Кајла Скота и новинара Верана Матића и Љиљане Смајловић, а фотомонтажом ренесансне слике Богородице сликара Ђанпјетрина, вређају се верска осећања припадника хришћанске вероисповести.

Уставом Републике Србије забрањена је дискриминација по било ком основу, а међу основима који су нарочито забрањени, наводе се пол, вероисповест, политичко и друго уверење. Закон о забрани дискриминације забрањује, поред осталог, понижавајуће поступање које има за циљ повреду достојанства, нарочито ако то представља понижење или увреду, а законом је пропагирање дискриминације путем јавних гласила, дефинисано као тежак облик дискриминације. Све наведено, насловна страна овог магазина недвосмислено приказује.

Преношење различитих ставова и полемика у медијима је дозвољено, али је истовремено, обавеза свих медија да поштују професионалне и етичке стандарде извештавања, закључује повереница.

Није први пут да овај недељни часопис на својим насловним странама приказује недопустив и крајње штетан садржај, који је у неким случајевима био и таргетирање а и позив на насиље.

Print Friendly, PDF & Email
back to top