Upozorenje povodom nacističkih provokacija u Nišu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije osuđuje   nacističke provokacije  tokom sinoćnje antifašističke protestne šetnje u Nišu  koja je održana desetak dana nakon što je u tom gradu nožem izboden mladić zato što je  nosio majicu sa natpisom “stop fašizmu”.

Raspirivanje nacionalne i verske mržnje zabranjeno je zakonom, a tolerisanje takvih stavova, naročito kod mladih, može dovesti do ozbilјnijih posledica u budućnosti, ističe poverenica. Skandiranje  “Živela velika Srbija”, “Živeo Nedić” i “Živeo Ljotić” govori o dubokom nerazumevanju  demokratskih tekovina i istorijskih činjenica.  Postoje nesporne istorijske činjenice o antifašizmu kao neprikosnovenoj vrednosti našeg društva, i pokušaj revizije činjenica koje su usvojene kao deo vrednosti antifašističke borbe stvara zablude kod mlađih genaricija što je sa aspekta žrtava antifašističke borbe nedopustivo kaže Janković.

Antifšizam se ne sme dovoditi u pitanje, to je tradicija koju baštinimo  uz visoku cenu koju smo platili.  Degradiranjem i nerazumevanjem  antifašizma ne poštuju se  žrve koje smo  dali u borbi protiv fašizma a narušava se i ugled i kredibilitet Srbije.

Poverenica takođe upozorava da je ekstremizm i netolerancija ne donose ništa dobro

zbog čega je neophodno stalno ukazivati na štetnost ovakvih postupaka kako zbog prošlosti tako i zbog budućnosti u svih naših potomaka.

Print Friendly, PDF & Email
back to top