Упозорење поводом нацистичких провокација у Нишу

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић најоштрије осуђује   нацистичке провокације  током синоћње антифашистичке протестне шетње у Нишу  која је одржана десетак дана након што је у том граду ножем избоден младић зато што је  носио мајицу са натписом “стоп фашизму”.

Распиривање националне и верске мржње забрањено је законом, а толерисање таквих ставова, нарочито код младих, може довести до озбиљнијих последица у будућности, истиче повереница. Скандирање  „Живела велика Србија“, „Живео Недић“ и „Живео Љотић“ говори о дубоком неразумевању  демократских тековина и историјских чињеница.  Постоје неспорне историјске чињенице о антифашизму као неприкосновеној вредности нашег друштва, и покушај ревизије чињеница које су усвојене као део вредности антифашистичке борбе ствара заблуде код млађих генариција што је са аспекта жртава антифашистичке борбе недопустиво каже Јанковић.

Антифшизам се не сме доводити у питање, то је традиција коју баштинимо  уз високу цену коју смо платили.  Деградирањем и неразумевањем  антифашизма не поштују се  жрве које смо  дали у борби против фашизма а нарушава се и углед и кредибилитет Србије.

Повереница такође упозорава да је екстремизм и нетолеранција не доносе ништа добро

због чега је неопходно стално указивати на штетност оваквих поступака како због прошлости тако и због будућности у свих наших потомака.

Print Friendly, PDF & Email
back to top