Upozorenje javnosti povodom uvredljive reklame na bilbordima

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osuđuje kao krajnje neprimernu i uvredljivu reklamu na bilbordima po Vojvodini, kojom se poljoprivredni  proizvod na omalovažavajući način dovodi u vezu sa ženama. Sadržaj u kome se se žena svodi na objekat, uz stereotip da je njena jedina svrha da rađa, duboko je diskriminatoran, vređa dostojanstvo žene i grubo podržava predrasude o neravnopravnosti žena.

Promovisanje ovakvih patrijarhalnih modela prema kojima je za ženu važno da je iz dobre porodice, zdrava, snažna i spremna da rađa, duboko se kosi sa domaćim antidiskriminacionim propisima i zakonodavstvom. Umesto da se suzbijaju, na ovaj način se  podržavaju rodni stereotipi kojima se žene omalovažavaju.

Poverenica Janković traži od svih koji oblikuju javni život u Srbiji, među kojima su i  kompanije i marketinške agencije, da poštuju propise i profesionalne standarde i da se uzdrže od uvredljivih, seksističkih i diskriminatorskih sadržaja, a da svoju kreativnost izraze na primeren način, poštujući dostojanstvo žene.

Poverenica na kraju saopštava da je povodom ovog slučaja podneta pritužba i da će se po njoj postupati u zakonom propisanom roku.

Print Friendly, PDF & Email
back to top