Svetski dan Roma

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštava da Svetski dan Roma ovog 8.aprila, pripadnici i pripadnice romske zajednice obeležavaju u otežanim okolnostima u kojima smo svi zajednički suočeni u borbi protiv epidemije virusa KOVID 19, ali sa gotovo istim problemima kao i ranijih godina, jer su i dalje marginalizovani i suočeni sa velikim teškoćama u svim segmentima života. Visoka stopa siromaštva, kao i činjenica da mnogi Romi i Romkinje i danas žive bez vode i struje u neformalnim romskim naseljima, čini ih u vreme pandemije virusa KOVID 19 dodatno ranjivim. Zbog toga je veoma važno da Romi i Romkinje u ovom periodu ne budu zaboravljeni i da dobiju pravovremene informacije, navela je poverenica.

Prema rezultatima nedavnog istraživanja „Percepcija romske zajednice o diskriminaciji“, koje je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti sproveo u saradnji sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), najveći broj anketiranih Roma i Romkinja smatra da im se uskraćuju prava i usluge samo zbog toga što su Romi, i to u opštini i drugim javnim ustanovama (64%), centrima za socijalni rad (61%) i u postupku zapošljavanja (60%). Janković naglašava da, sa druge strane, ohrabruje podatak da 88% anketiranih prepoznaje obrazovanje kao najvažnije za ostvarivanje ravnopravnog položaja u društvu, što samo potvrđuje da je potrebno još intenzivnije raditi na edukaciji romske dece i mladih i njihovoj punoj inkluziji u sve segmente društva.

Dobijeni rezultati u korelaciji su sa pritužbama koje se iz godine u godinu podnose Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, što upućuje na zaključak da je za dostizanje pune ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za Rome, od izuzetnog značaja da se problemu siromaštva i socijalne isključenosti pristupa kroz zajedničko delovanje svih institucija, zaključuje poverenica.

Rezultate istraživanja „Percepcija romske zajednice o diskriminaciji“, realizovano u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti predstaviće po okončanju vanrednog stanja.

Print Friendly, PDF & Email
back to top