Strateški pravci unapređivanja položaja pripadnika romske zajednice u Srbiji

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na okruglom stolu „Strateški pravci unapređivanja položaja pripadnika romske zajednice u Republici Srbiji” koji je organizovao Centar za unapređivanje pravnih studija uz podršku Civil Rajts Difenders-a.

Poverenica Janković izjavila je da položaj romske zajednice u Srbiji nije ni blizu zadovoljavajućeg i da Romi još uvek imaju velike probleme u oblastima zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene zaštite i stanovanja.

„Iz godine u godinu, u istraživanjima više od 40 odsto građana i građanki prepoznaje Rome kao najdiskriminisaniju zajednicu, ali ih istovremeno ne žele za članove porodice, komšije, prijatelje, vaspitače”, rekla je poverenica.

Ona je naglasila da je broj pritužbi Povereniku iz godine u godinu sve veći, a među njima je najviše onih u kojima je kao osnov diskriminacije navedena nacionalna pripadnost, najčešće iz redova romske manjine.

„Ipak, vidljivi su i značajni pomaci, ali potreban je još čitav niz mera kako bi došlo do suštinskih promena”, ukazala je poverenica Janković.

Zaključak skupa je da strateška dokumenta predstavljaju smernice, ali sama po sebi nisu dovoljna. Izrada strategije koja se bavi unapređenjem položaja Roma je skoro završena, a državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak podsetio je da Srbija ima više od 100 strategija i ukazao da je potrebno raditi na njihovom kvalitetu, a ne kvantitetu.

Predsednik Lige Roma Osman Balić istakao je da Rome treba uključiti u rad lokalniih samouprava i tako im omogućiti da budu ravnopravan deo društva.

Skupu u sali Medija centra u Beogradu prisustvovali su još direktorka Regionalnog centra za maljine Jovana Vuković, predsednik Asocijacije koordinatora za romska pitanja Dragan Gračanin, generalni sekretar Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine u Srbiji Zoran Kalanjoš i menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Ivan Sekulović.

Foto: Media Centar Beograd

Print Friendly, PDF & Email
back to top