Стратешки правци унапређивања положаја припадника ромске заједнице у Србији

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на округлом столу „Стратешки правци унапређивања положаја припадника ромске заједнице у Републици Србији“ који је организовао Центар за унапређивање правних студија уз подршку Цивил Рајтс Дифендерс-а.

Повереница Јанковић изјавила је да положај ромске заједнице у Србији није ни близу задовољавајућег и да Роми још увек имају велике проблеме у областима запошљавања, образовања, здравствене заштите и становања.

„Из године у годину, у истраживањима више од 40 одсто грађана и грађанки препознаје Роме као најдискриминисанију заједницу, али их истовремено не желе за чланове породице, комшије, пријатеље, васпитаче“, рекла је повереница.

Она је нагласила да је број притужби Поверенику из године у годину све већи, а међу њима је највише оних у којима је као основ дискриминације наведена национална припадност, најчешће из редова ромске мањине.

„Ипак, видљиви су и значајни помаци, али потребан је још читав низ мера како би дошло до суштинских промена“, указала је повереница Јанковић.

Закључак скупа је да стратешка документа представљају смернице, али сама по себи нису довољна. Израда стратегије која се бави унапређењем положаја Рома је скоро завршена, а државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу Иван Бошњак подсетио је да Србија има више од 100 стратегија и указао да је потребно радити на њиховом квалитету, а не квантитету.

Председник Лиге Рома Осман Балић истакао је да Роме треба укључити у рад локалниих самоуправа и тако им омогућити да буду равноправан део друштва.

Скупу у сали Медија центра у Београду присуствовали су још директорка Регионалног центра за маљине Јована Вуковић, председник Асоцијације координатора за ромска питања Драган Грачанин, генерални секретар Националног савета Ромске националне мањине у Србији Зоран Калањош и менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Иван Секуловић.

Фото: Медиа Центар Београд

Print Friendly, PDF & Email
back to top