Savremena tehnologija pomaže slabovidima

Jedinstveni uređaj koji pomaže slepim, slobovidim i osobama sa disleksijom da čitaju predstavljen je prvi put u Srbiji i to kod poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković. Radi se o malom, laganom bluetooth dodatku za naočare koji uz pomoć kamere snima natpise i pretvara ih u govor, odnosno čita napisani tekst korisnicima, prepoznaje boje, novčanice, pa čak i lica.

Osoba koja koristi ovaj uređaj treba da prstom pokaže na dokument ili stvar koju želi da pročita, a postoji mogućnost podešavanja brzine čitanja i pauziranja.  Takođe, uređaj može da identifikuje osobu koja se nalazi ispred, a kada izgovori njeno ime uređaj će ga upamtiti i svaki naredni put izgovarati. Može se lako prikačiti na bilo koje naočare, prepoznaje tekst sa bilo koje površine ili ekrana, a privatnost korisnika je potpuno zaštićena jer uređaj nigde ne skladišti skenirane podatke.

Poverenica Janković je izjavila da inovativna tehnološka rešenja mogu znatno doprineti poboljšanju kvaliteta života osoba sa oštećenim vidom, kao i da najveće koristi od ovakvih pomagala imaju upravo mlade osobe koje na ovaj način imaju priliku da samostalno uče i obavljaju veliki broj funkcija bez pomoći ličnog asistenta.

Uređaj „OrCam My Eye” je izum izraelske start-ap kompanije ORCAM, čiji su predstavnici, predvođeni ambasadorkom Izraela u Republici Srbiji, Alonom Fišer Kam, posetili instituciju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Na sastanku kome su pored poverenice Janković prisustvovale i direktorka i učenica škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović “ odlučeno je da jedan uređaj bude poklonjen ovoj školi. Petnaestogodišnja Ivana Đorđević, koja pohađa ovu školu, na licu mesta je isprobala uređaj i uz neskriven osmeh izjavila da će biti od velike pomoći njenim školskim drugarima i drugaricama. Uređaj trenutno prepoznaje 25 jezika, a prema rečima predstavnika kompanije ORCAM, srpski jezik će biti ubačen u softver već od jeseni.

Print Friendly, PDF & Email
back to top