Sastanak sa predstavnicama UNDP

Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) planira i dalje da uspešno sarađuje i pruža podršku instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, rečeno je na sastanku predstavnica UNDP za Srbiju i predstavnica Poverenika u Beogradu.

Regionalna savetnica UNDP-a Izabel Čan posebno se zanimala za napredak u primeni antidiskriminacionog zakonodavstva u Srbiji kao i za iskustva iz dosadašnje saradnje nezavisnih tela sa UNDP-jem. U razgovoru je istaknuto da je, za pet godina postojanja, institucija Poverenika znatno vidljivija, da je urađeno mnogo toga u zaštiti i promociji ravnopravnosti, da je povećan broj pritužbi zbog diskriminacije, ali da postoji isti trend kada je reč o tome koje su grupe najviše diskriminisane, kao i to u kojim oblastima društvenih odnosa se diskriminacija najčešće javlja.

Kako je naglašeno, UNDP je spreman da Povereniku za zaštitu ravnopravnosti pruži podršku i u narednom periodu, naročito kada je reč o inicijativi za jačanje saradnje sa inspektorima rada. Takođe je bilo reči i o novom petogodišnjem programskom dokumentu UNDP za Srbiju za period 2016 – 2020, koji je u pripremi. Kao jedan od narednih koraka UNDP-a, najavljeno je jačanje kapaciteta nezavisnih institucija na regionalnom nivou.

Sastanku u prostorijama Poverenika za zaštitu ravnopravnosti prisustvovali su Izabel Čan, regionalna savetnica za ljudska prava, vladavinu prava i bezbednost iz UNDP Regionalne kancelarije u Istanbulu, Jelena Manić Petronikolos, programska analitičarka UNDP Srbija, Ljiljana Lončar, pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti i Danijela Ristovski, savetnica u Stručnoj službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Print Friendly, PDF & Email
back to top