Saopštenje povodom najave formiranja tzv. „Jezičkih patrola“

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić upozorava da je i sama ideja o nekakvim jezičkim patrolama strašna i veoma zabrinjavajuća, a posebno zbog toga što je, kao najava, javno izneta, kao da je u pitanju nešto što je dozvoljeno i legitimno.

Svako u Srbiji mora da zna da Ustav i zakoni Srbije jasno regulišu pravo na službenu upotrebu jezika nacionalnih manjina i to pravo niko ne sme dovoditi u pitanje.

Dobri odnosi i komunikacija ljudi koji zajedno žive, svakako podrazumevaju da se oni međusobno razumeju. Zato je veoma značajno da se već tokom školovanja deci i mladima mađarske i drugih nacionalnosti omogući da u školi nauče srpski jezik, a u mestima u kojima pripadnici nacionalne manjine čine većinu, da se deci srpske i drugih nacionalnosti omogući da nauče jezik kojim govori većina njihovih vršnjaka. U vezi sa tim postoje problemi na koje se već nekoliko godina ukazuje, ali je, nažalost, izostala adekvatna reakcija prosvetnih vlasti. Zato se na tom planu moraju preduzeti mere jer ne smemo dozvoliti da se deca koja zajedno žive međusobno ne razumeju.

Poverenica ističe da niko nema pravo da najavljuje, a kamoli organizuje patrole ili bilo kakve druge slične aktivnosti, jer su one svojevrsni vid zastrašivanja ljudi, mogu izazvati nesagledive posledice, posebno zato što podsećaju na neka davna i opasna vremena, koja su, nadam se, iza nas.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top