Saopštenje povodom Međunarodnog dana rada

Povodom 1. maja, Međunarodnog dana rada, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da je neophodno efikasnije raditi na poboljšanju položaja radnika i radnica i podseća da je broj pritužbi zbog diskriminacije već godinama najveći upravo u oblasti rada i zapošljavanja.

Jednake šanse za zaposlenje, odgovarajući uslovi za rad i adekvatna zarada, koja omogućava dostojanstven život, treba da predstavljaju zajednički cilj svih, a jedan od preduslova za njegovo ostvarenje jeste rad na zaštiti prava u ovoj oblasti.

Jedan od prioriteta Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je upravo prevencija diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja, koja se sprovodi kroz kontinuirane obuke inspektora rada i poslodavaca za prepoznavanje i sprečavanje diskriminacije. Posebnu pažnju treba obratiti na najugroženije grupe stanovništva, poput osoba sa invaliditetom, trudnica i porodilja, Roma i Romkinja, starijih od 55 godina i mladih koji traže prvo zaposlenje, ali i na osnaživanje radnika i radnica da se obraćaju institucijama u slučaju kršenja njihovih prava.

Omogućavanje boljih uslova na tržištu rada i većeg zapošljavanja, uz poštovanje principa ravnopravnosti i jednakosti, predstavlja odlučujući uslov za povećanje životnog standarda građana i građanki Srbije i ekonomski napredak celog društva, zaključuje poverenica Janković.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti
Print Friendly, PDF & Email
back to top