Poverenica podržala devojčice u IKT-u

Na finalu takmičenja „Uhvati ideju u digitalnom svetu“ povodom Međunarodnog dana devojčica u IKT-u, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je veliki broj devojčica danas zainteresovan za informacione tehnologije i STEM nauke, ali da se još uvek nedovoljan procenat njih odlučuje da se školuje u ovim oblastima.

Svakodnevno treba da se borimo protiv rodnih uloga i predrasuda o očekivanim zanimanjima za koje se smatra da su prikladnije za muškarce ili žene, istakla je poverenica i dodala da ne smemo dozvoliti da propustimo šansu koje nam pružaju digitalne tehnologije i u kojima devojčice mogu i treba ravnopravno da učestvuju.

Ona je naglasila da je podrška devojčicama u STEM naukama jedan od mehanizama za ostvarivanje pune ravnopravnosti i da ne smemo zaboraviti šta su sve žene uradile u prethodnom veku boreći se za istinsku ravnopravnost, između ostalog i u oblasti obrazovanja.

Poverenica je čestitala svim devojčicama koje su učestvovale u takmičenju „Uhvati ideju u digitalnom svetu“ koje je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije uz podršku Telenor fondacije i istakla da kroz digitalni svet danas možemo sve – pa i borimo protiv diskriminacije.

Na skupu su, pored poverenice, govorile i predsednica vlade Republike Srbije Ana Brnabić, generalna direktorka Telenor Srbija Ingeborg Ofsthus i predsednica Udruženja poslovnih žena Sanja Popović Pantić.

Print Friendly, PDF & Email
back to top