„Ravnopravno do cilja“ po sedmi put na Beogradskom maratonu

Akcijom „Ravnopravno do cilja“ održanom u okviru 31. Beogradskog maratona, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je po sedmi put pružio podršku osobama sa invaliditetom u učešću na ovoj sportskoj manifestaciji. Više stotina građana i građanki koji su posetili štand poverenika imali su jedinstvenu priliku da se kroz druženje sa sportistima sa invaliditetom upoznaju sa konkretnim preprekama na koje oni nailaze, a kroz razgovor sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti i zaposlenima, da saznaju više o štetnosti diskriminacije i kako se protiv nje boriti.

Poverenica Brankica Janković je istakla da je akcija „Ravnopravno do cilja“, koju Poverenik tradicionalno organizuje sa Sportskim Savezom osoba sa invaliditetom Beograda, okupila rekordan broj od 250 sportista i sportistkinja sa ivaliditetom od kojih 85 učestvuje u polumaratonu. Ona je naglasila da su ove godine, zahvaljujući donaciji, po prvi put obezbeđena specijalna kolica za maraton koja vozi Željko Likić iz SSOIB i da je nabavka specijalne opreme jedna od mogućnosti za pomoć sportistima sa invaliditetom. To je veoma značajno zato što naši podaci pokazuju da se osobe sa invaliditetom najviše susreću s preprekama za ravnopravno učešće u društvenom životu, naročito zbog nepristupačnosti javnih objekata i površina, navela je poverenica i istakla da je ova akcija jedan od načina da se ukaže na to da ove osobe mogu da budu potpuno ravnopravne u svim oblastima života, kao i da Beograd i Srbija mogu da stvore uslove za to.

Specijalni gost manifestacije bio je Andrea Oricio, šef misije OEBS-a u Srbiji, koji je pozdravio sve aktivnosti Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, kao i veliki odziv na akciju „Ravnopravno do cilja“, naglasivši važnost inkluzije svih građana i građanki Srbije u drušvo. Među brojnim učesnicima ove akcije bili su i predstavnici ambasada i organizacija civilnog društva.

Događaj je završen kada je počela Trka zadovoljstva u kojoj su učestvovali sportisti i sportistkinje sa invaliditetom, naši gosti, zaposleni u instituciji poverenika i mnogi drugi građani koji su im pružili podršku.

Print Friendly, PDF & Email
back to top