Radionica za nacionalne savete održana u Petrovcu na Mlavi

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Kuća ljudskih prava i demokratije održali su radionicu o diskriminaciji i mehanizmima zaštite od diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina, 4. septembra u Banji Ždrelo kod Petrovca na Mlavi.

Skupu su prisustvovali predstavnici nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine, nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine, nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine, nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine i Saveza jevrejskih opština Srbije. Učesnici i učesnice najpre su upoznati sa pojmom i oblicima diskriminacije, kao i mehanizmima zaštite od diskriminacije, analizirani su primeri diskriminacije iz prakse Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i organizacija civilnog društva u sklopu Kuće ljudskih prava i demokratije. Aktivna diskusija razvila se oko uloge i značaja afirmativnih mera, posebno kvota za učešće žena u politici i izvršnoj vlasti, zatim o položaju žena sa invaliditetom i transpolnih osoba u Srbiji. Predstavnici nacionalnih saveta su izneli i probleme i izazove sa kojima su se susreli u dosadašnjem radu.

Radionica je organizovana u okviru norveškog projekta “Neka ravnopravnost postane stvarnost”. Radne sesije su vodili Ivana Filipov, savetnica u Stručnoj službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, i Danilo Ćurčić, predstavnik Yukoma.

Print Friendly, PDF & Email
back to top