Радионица за националне савете одржана у Петровцу на Млави

Повереник за заштиту равноправности и Кућа људских права и демократије одржали су радионицу о дискриминацији и механизмима заштите од дискриминације припадника националних мањина, 4. септембра у Бањи Ждрело код Петровца на Млави.

Скупу су присуствовали представници националног савета влашке националне мањине, националног савета хрватске националне мањине, националног савета црногорске националне мањине, националног савета украјинске националне мањине и Савеза јеврејских општина Србије. Учесници и учеснице најпре су упознати са појмом и облицима дискриминације, као и механизмима заштите од дискриминације, анализирани су примери дискриминације из праксе Повереника за заштиту равноправности и организација цивилног друштва у склопу Куће људских права и демократије. Активна дискусија развила се око улоге и значаја афирмативних мера, посебно квота за учешће жена у политици и извршној власти, затим о положају жена са инвалидитетом и трансполних особа у Србији. Представници националних савета су изнели и проблеме и изазове са којима су се сусрели у досадашњем раду.

Радионица је организована у оквиру норвешког пројекта „Нека равноправност постане стварност“. Радне сесије су водили Ивана Филипов, саветница у Стручној служби Повереника за заштиту равноправности, и Данило Ћурчић, представник Yukoma.

Print Friendly, PDF & Email
back to top