Proglašeni pobednici Šestog nacionalnog takmičenja u simulaciji suđenja

Na Šestom nacionalnom takmičenju u simulaciji suđenja iz oblasti zaštite od diskriminacije „OSUDI DISKRIMINACIJU“, koje organizuje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, proglašeni su pobednici u 3 kategorije – najbolji tim, najbolji govornik i najbolji podnesak. Pobednici u sve 3 kategorije bili su članovi tima „Hipatija“ sa Pravnog fakulteta u Beogradu, Tijana Martinović, Stefan Jovanović i Natalija Đukić.

Obraćajući se finalistima Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da Srbija ima izuzetne mlade pravnike spremne za suzbijanje diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti koji veruju u ljudska prava slobodu i dostojanstvo.
Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 17 timova sa svih akreditovanih pravnih fakulteta u Republici Srbiji, iz Novog Pazara, Novog Sada, Valjeva, Niša i Beograda.

Inače,simulacija suđenja je hipotetičko rešavanje pravnih slučajeva u kojem studenti kroz simulaciju svih koraka u sudskom procesu stiču praktično znanje i iskustvo i mogućnost za kreativan i izazovan rad. Takmičari su pripremom pisanih podnesaka i snagom usmene argumentacije, uspešno izlagali i branili pravne stavove na osnovu zadatog problema iz oblasti zaštite od diskriminacije, iz perspektive tužioca i iz perspektive tuženog.

Sudije na ovogodišnjem takmičenju bili su poznati pravnici i pravnice, sudije Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda, članovi Udruženja tužilaca, Državnog pravobranilaštva i eksperti iz oblasti ljudskih prava među kojima Bosa Nenadić, Lidija Đukić, Katarina Andrić Manojlović, Milan Antonijević, Bratislav Đokić, Nenad Vujić, Nebojša Đuričić i drugi.

Print Friendly, PDF & Email
back to top