Poverenica uputila preporuku KC Vojvodine da obezbede jednak tretman pacijenata sa HIV-om

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osuđuje označavanje HIV statusa protivno propisima, crvenim flomasterom i velikim slovima, na listi koja stoji na tabli kreveta pacijenta na odeljenjima endokrinologoije i gastroenterologije Kliničko-bolničkog centra Vojvodine. Tim povodom, poverenica je uputila preporuku KBC Vojvodina da preduzme mere kako bi se obezbedio jednak tretman pacijenata, garantovan Ustavom i zakonima.
U preporuci mera za ostvarivanje ravnopravnosti koja je upućena KBC Vojvodina, pored ostalog se ističe da je u Strategiji za prevenciju i kontrolu HIV infekcije i AIDS-a u Republici Srbiji koja je doneta prošle godine, navedeno da je od izuzetnog značaja poštovanje i promocija ljudskih prava osoba koje žive sa HIV-om, ključnih populacija u riziku od HIV-a, kao i drugih osetljivih društvenih grupa.
Povereniku za zaštitu ravnopravnosti obratila se Unija organizacija Srbije koja se bavi zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om, ukazujući na ovaj slučaj.

Poverenica ističe da osobe koje žive sa HIV/AIDS-om imaju pravo na  zdravstvenu zaštitu kao i drugi građani i građanke, kao i nediskriminišući odnos u bilo kojoj oblasti života, a da zdravstveni radnici imaju posebnu odgovornost u uklanjanju predrasuda i suzbijanju straha prema osobama koje žive sa HIV-om.

Print Friendly, PDF & Email
back to top