Poverenica učestvovala na Regionalnom forumu mladih lidera

Poverenica Brankica Janković učestvovala je na četvrtom Regionalnom forumu mladih lidera, koji se od 22. do 24. novembra održavao u Novom Sadu u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog fonda za političku izuzetnost. U neposrednom razgovoru sa mladima otvorena su brojna pitanja poput uloge obrazovanja u povećanju životnih šansi, ravnopravnosti i boljeg života, kao i problemima sa kojima se mladi susreću na tržištu rada.

Kada govorimo o mladima najčešće izgovorena fraza je da su oni budućnost ove zemlje. Međutim, mladi nisu samo budućnost oni su naša sadašnjost. Potrebe i želje koje imaju odnose se na ovaj trenutak, a mi treba da ih čujemo sada, a ne sutra. Baveći se pitanjem koliko su zapravo mladi uključeni u proces donošenja odluka u svojim zajednicama, poslali smo upitnik svim loknim samoupravama. Dobili smo odgovor 109 jedinica lokalne samouprave, a preliminarni rezultati pokazuju da mladi u skupštinama opština i gradova čine svega 5% odbornika, kao i da su jedva 2% predsednika opština i gradova mlađi od 30 godina – istakla je Brankica Janković i dodala da će rezultati upitnika biti predstavljeni 28. novembra na konferenciji „Uvažite nas, mi smo ovde“ koju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti organizuje uz pomoć Omladinske prestonice Evrope Novi Sad.

Ona je dodala da su dobijeni podaci, iako demotivišući i zabrinjavajući, važni, kao polazna tačka za dalje unapređivanje položaja mladih u Srbiji i obezbeđivanje njihovog učešća na svim nivoima donošenja odluka, posebno onih koji direktno utiču na njihov život i položaj u društvu.

Završnog dana regionalnog foruma učestvovali su još: premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, ambasdori Tomas Šid i Sam Fabrici, profesor Dejan Jović, kao i zamenica generalnog sekretara Regionalnog saveta za saradnju Tanja Miščević.

Print Friendly, PDF & Email
back to top